Cercar en aquest blog

divendres, 29 de novembre del 2013

DE TROIA A ÉFESO (TURQUIA)

La meva passió per lo clàssic fa que la paraula Troia em ressoni al cervell i m'entrin papallones al estómac, la possibilitat de visitar les runes de Troia, de la Gran Troia no la puc deixar escapar!!!

Anar-hi amb cotxe des de Istambul és una pallissa considerable, l'únic positiu és que es passa per la Península de Gallípoli, vorejant el mar, en aquest punt es duren a terme batalles terribles durant la Primera Guerra Mundial, aquest és el pas que et porta a Istambul per el mar de Màrmara. Els turcs s'aliaren amb els alemanys en la 1ª Guerra i aquí hi hagueren batalles terribles, els camps de batalla estan marcats i els monuments als caiguts son per tot arreu.

Troia, per aquells que no tinguin un interès jo diria emocional amb el món clàssic, serà una decepció. Queden en peu algunes muralles antigues i petites construccions posteriors de la època romana. De la Troia de Priam i Hèctor, de la Ilíada d'Homer, no en queda gairebé rés excepte la imaginació que hi vulguem posar, el que més cridarà la atenció als visitants és el gegantí cavall de fusta a l'entrada de les runes. Malgrat tot, es poden veure alguns detalls que et permeten imaginar aquesta ciutat murallada.


 De Troia es pot seguir viatge fins a Pergamo, està a tres hores de cotxe i les runes estan dividides en dues parts: la Acròpolis i l'Ascleption. El que més ressalta de Pèrgamo és el seu emplaçament elevat, gairebé inexpugnable, queden les grades d'un teatre esculpit a la muntanya, molt impressionant, molt vertical. També algunes columnes en peu del Temple de Trajà (Trajano) i la seva estructura i els cellers inferiors de la època bizantina. És una visita que val la pena.



De Pergamo et pots dirigir a la gran atracció arqueològica de Turquia, la ciutat de Èfeso, capital de la Àsia Menor romana i metròpolis grandiosa. Tot aquí és de grans dimensions, el seu teatre, les avingudes, totes les construccions que inclouen el bordell, gimnàs, fonts, banys i la seva construcció més característica: la preciosa Biblioteca de Celso amb la seva façana completa, era la tercera biblioteca més gran de l'antiguitat després de la d'Alexandria i la de Pergamo. Aquesta, però, segueix en peu!!! Veient la magnitud de Efeso i la gran quantitat de restes en peu sembla que no pugui ser que encara quedi més del 80% per excavar, i és que vas caminant i per sota els teus peus veus trossos de columnes de marbre a mig enterrar!!! 


Es troba també a Efeso la Casa de Maria, diu la tradició que Maria vingué fins a aquesta costa després de la crucifixió de Jesús acompanyada de Joan i que s'instal·là aquí fins a la seva mort. Aquesta casa avui convertida en Capella és lloc de peregrinació.

Molt aprop de Efeso es troba el que queda de una de les Set Meravelles del Món Antic: el Temple d'Artemisa. Només en queda l'emplaçament i una columna solitària com a mostra, però et pots fer una idea de les dimensions d'aquesta construcció que fou una de les més grans i espectaculars de l'antiguitat.









Tota la costa turca del Egeu te més de 4000 anys de civilització, en son mostra la quantitat de runes i d'empremtes que et vas trobant per el camí. Aquí s'entèn la importància estratègica d'aquest punt en el que en l'antiguitat era TOT el Món: el Mediterrani.

Preparem viatge per la zona, podeu consultar a la web www.viatgesacompanyats.cat per les properes sortides o podeu consultar quan vulgueu. Viatgem a la Cultura!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada