Cercar en aquest blog

dimecres, 27 de novembre del 2013

ISTANBUL

Istambul bull d'història!!! Hi ha diverses ciutats al món en les que sents el pes de la història sobre teu, on veus les empremtes de la nostra civilització en tots el racons, pedres, lloses, inclús pots sentir les veus antigues murmurant, prenent decisions, conspirant,... Són ciutats on el pes de la sang abocada encara corre per el subsol, i es nota.

Nexe de cultures i punt geogràfic importantíssim, Istambul uneix els continents asiàtic i europeu. La tradició ens diu que l'apòstol Joan va portar a la verge Maria aquí. Aquí es va establir la seu del Cristinaisme a Orient després del Cisme de l'Església, era pas dels Creuats cap a Terra Santa. Després els otomans conqueriren la ciutat i fou governada per els grans Sultans que van construir palaus i mesquites d'una bellesa encisadora, les fonts i piscines, jardins i els mosaics de colors ens transporten a històries orientals de luxes desorbitats, concubines del Harem, eunucs i banys termals.

La primera visió a Istanbul és la Mesquita Blava, estètica com cap altra, és imponent. El seu interior fascina per els mosaics que la decoren en parets i cúpules, de tonalitats blaves. És el monument més bonic i estètic que es pot visitar a la ciutat amb els seus sis minarets. Just davant, creuant un passeig ens trobem amb l'altra joia d'Istanbul, la Santa Sofia. Construïda primer com a Església, seu del Patriarcat ortodox, es convertí després en mesquita i en la actualitat com a Museu. És grandiosa i plena de detalls, alguns mosaics cristians de les parets tenen un grandíssim interès, és l'antic Vaticà d'Orient.

Molt aprop de Santa Sofia es poden visitar uns dipòsits subterranis anomenats Cisterna Basílica, aquest nom ve donat per la gran quantitat de columnes que li donen l'aire de Basílica, és un lloc fascinant, d'una gran bellesa i que cap visitant es pot perdre.




Per l'altra banda de Santa Sofia hi ha el Palau Topkapi, la residència dels Sultans. Aquí es poden veure els luxes asiàtics, les ornamentacions de les parets i sostres en bòveda, els jardins, i la gran joia del Palau que és el Harem que es pot visitar i on es veuen les sales, banys, patis i passadissos on vivien les concubines del Sultà i la mare d'aquest. També hi ha un Museu molt interessant on entre altres destaquen joies impressionants, esmeraldes gegants, i les espases de Solimà el Magnífica i també la de Mahoma, així com la capa de Mahoma i el vestit de Fàtima. És impressionant!

De Mesquites n'hi ha moltes, la Nova i la de Solimà segurament son les més interessants després de la Blava però l'altre interès de Istambul és el carrer i els mercats o basars. El més famós és el Grand Bazaar amb el seu bullici de venedors, compradors i turistes, aquí es pot comprar de tot, l'altre basar que crida l'atenció i no és tant atapeït és el de les espècies o egipci. Aquí el turista es troba envoltat d¡un mercat local on són els habitants d'Istanbul que hi fan les compres, tot el voltant del basar és un gran mercat on es ven de tot per la llar i per el dia a dia. Interessantíssim. Just davant del basar de les Espècies es creua el Pont de Galata, ple de pescadors que pesquen entremig de l'atapeïment de vaixells que fan el creuer de turistes, hi ha moltíssima activitat a sobre el pont, és com un barri!!! Creuat el Pont es troba un mercat de peix fascinant i si es continua amunt arribes a la Torre de Galata, antiquíssima torre de vigilància que havia servit de presó i que actualment és un mirador de tot Istambul i un Restaurant i Bar per a turistes.

 Si voleu saber més, o senzillament viure-ho, apuntant a la propera sortida que farem molt aviat, visita la web www.viatgesacompanyats.cat i apunta't, val moltíssim la pena!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada